januari 9

Vasten & Detox – De grote schoonmaak van het lichaam

1  comments

Vasten & Detox – De grote schoonmaak van het lichaam

detox, vastenVragen naar uitscheiding en ontgifting, naar afvalstoffen (zogenoemde ‘slakken”) in het lichaam als oorzaak van ziektes, zullen iedere standaard geschoolde dokter onaangenaam verrassen, aangezien hij met deze voorstelling van zaken (afgezien van een plotselinge vergiftigingssituatie) niets kan beginnen. Maar ook in de complementaire geneeskunst wordt daarover zeker controversieel gediscussieerd. Over de vraag hoe men hiermee het beste therapeutisch kan omgaan, bestaat dan ook geen eensgezindheid. Ik wil je daarom een aantal methodes voorstellen, die als basismaatregelen zinvol zijn voor het ontgiften van het lichaam.

Onbetwist in de natuurgeneeskunde is, dat het zinvol is de uitscheidingsorganen te stimuleren en daardoor hun functie te ondersteunen. De gedachte hierachter is goed te begrijpen: het lichaam neemt allerlei stoffen op, door het eten en drinken, alsook door het ademen of door de huid – en begint vervolgens met de stofwisseling. Het voedsel wordt verteerd en als het goed is dusdanig verwerkt, dat er alleen nog maar afvalproducten achterblijven, die vervolgens door de darm, nieren en huid uitgescheiden worden. Zuurstof uit de adem komt via de longen in het bloed, en kooldioxide wordt ter plekke weer uitgeademd.

Het is echter niet zo dat dit fragiele evenwicht altijd functioneert. Misschien worden er te veel schadelijke stoffen opgenomen, misschien werkt de stofwisseling niet goed, of misschien blijven er stoffen in het lichaam achter, die eigenlijk afgescheiden hadden moeten worden. Het hoeft niet meteen een ernstige ziekte zijn die dat veroorzaakt: alleen al als men een wat langzamere darm heeft, kan men er van uit gaan, dat de langere tijd dat de voedselmassa in de darm verblijft, het vermeerderen van vuilnis- en gistingsbacteriën en hun (potentieel gevaarlijke) stofwisselings-producten beïnvloedt. Wie te weinig drinkt, maakt het zijn nieren moeilijker alle stoffen die door de urine uitgescheiden moeten worden, op de juiste manier te verwijderen.

Vele factoren met betrekking tot  onze levensstijl zijn belastend voor onze stofwisseling en dus ook voor onze uitscheidingsorganen. Een voorbeeld: zittend werk in ruimtes met airco kan een vlakke ademhaling veroorzaken (waardoor wij maar een kleiner deel van de inhoud van onze longen gebruiken) of zorgen voor een droge huid en/of droge slijmvliezen, waartegen het lichaam zich “verweerd” met verkoudheden symptomen of een jeukende huid. Vanuit natuurgeneeskundig perspectief is deze jeuk dan te interpreteren als een poging van het lichaam om de huid door middel van wrijven en krabben (verhoogt de doorbloeding) te stimuleren. Bij het optreden van dergelijke lichamelijke klachten is duidelijk: hier moeten eigenlijk voorzorgsmaatregelen getroffen worden in deze ruimte om dit soort klachten te voorkomen.

Detox via de darm

“En hoe is het met de stoelgang?”, vraagt de dokter of therapeut soms. Natuurlijk is het antwoord wat in dit geval normaal is vaak heel verschillend. Het antwoord kan dus drie maal per dag of drie maal per week zijn. Minder dan dat moet het eigenlijk niet zijn en ideaal zou zijn eenmaal per dag zonder al te grote inspanning. Aan te raden zijn hierbij de volgende zachte hulpmethoden:

  •  Gebruik de maag-darmstelsel reflex. Eenvoudig gezegd: als er aan de voorkant wat binnenkomt, wil er achter wat uit. Dit is heel mooi te zien bij baby’s en kleine kinderen. Reserveer dus een bij je levensritme passende tijd na een maaltijd en geef je darm daardoor de kans zich in alle rust te legen. Dit is de darm aan te leren!
  •  Eet voeding met voldoende ballaststoffen. Ballaststoffen (ook voedingsvezels genoemd) zijn stoffen die onverteerd weer uitgescheiden worden, de hoeveelheid ontlasting vergroten en daardoor de peristaltiek, dus het verder transporteren van de darminhoud, bevorderen. Door de lengte van de darm duurt het namelijk lang voordat het eten vanaf de mond aan de uitgang aankomt! Natuurlijke ballaststof zit bijvoorbeeld in groenten.
  •  Een plantaardig geneesmiddel, dat in vloeistof (niet in melk!) extreem opwelt en daardoor in hoge mate de darminhoud vergroot, is vlozaad, in dit geval met name de vlozaadschillen. Men laat ze kort in water wellen, neemt ze in en drinkt daarna altijd twee grote glazen water – heel belangrijk!! Vlozaad mag bij uitstulpingen van de darm, in het bijzonder van de dikke darm zonder advies van de dokter of een professionele therapeut niet worden gebruikt. De kleine zaadkorrels kunnen daar achterblijven en ontstekingen veroorzaken.
  •  Veel drinken, dat maakt de darminhoud extra vloeibaar.
  •  Buikmassage: s’ Morgens in bed met de klok mee, rechtsonder bij de lies beginnen, met de vingertoppen cirkelvormig de buikwand masseren, ondertussen diep in de buik in- en uitademen.
  •  Zuurkool en zuurkoolsap of groenten met melkzuur. In elke groente met melkzuur zijn de waardevolle melkzuurbacteriën aanwezig, die helpen om een goed werkende darmflora op te bouwen.  
  • De oude Romeinen , Galliërs en Germanen vertrouwden al op de helende krachten van daslook. Net als in knoflook bevinden zich ook in daslook actieve zwavelverbindingen, die in staat zijn zware metalen te binden en af te voeren. De ontgiftende werking van daslook kon door onderzoek bevestigd worden. Bovendien kan daslook zogenaamde vrije radicalen (die onze cellen kunnen beschadigen) neutraliseren en ons daardoor voor ziekten behoeden. De bloeitijd van daslook is van april tot mei. Gebruik verse daslook het beste vers in een salade, om de tere werkstoffen niet te vernietigen, maar ook een daslookpesto als kant en klaar product is volstrekt bevorderlijk tegen een opgeblazen buik en voor de gezondheid.
  • Als kuur is het gebruik van geneeskrachtige klei aan te bevelen, in het bijzonder als men winderigheid, een vol gevoel of diarree heeft . Deze klei heeft een zeer groot absorptievermogen, dat wil zeggen het kan een groot aantal stoffen aan zich binden. De fijngemalen klei kan in de moeilijk begaanbare hoeken van de darm doordringen en deze daardoor behoedzaam reinigen van bezinksel en afvalproducten. Ook bevat de klei belangrijke mineralen en sporenelementen. Een halve theelepel (of zie bijsluiter) van deze klei in de mond en met speeksel doorslikken, of in een half glas water roeren en drinken. Geen zure vruchtensappen hiervoor gebruiken! Het liefst een of twee glazen lauwwarm water daarna drinken. Bij ontstekingen in maag of darm eerst overleggen met een therapeut alvorens klei te gebruiken.

Pas op! Er is klei voor uiterlijk en inwendig gebruik!

  • Ook regelmatige vastenkuren of vasten op vaste dagen in de week kunnen de stofwisseling activeren en het uitscheiden van schadelijke stoffen versnellen. De makkelijkste vorm om dit te doen is weekend-vasten: eenmaal in de maand een weekend gebruiken om de darm te ontlasten. Het nut hiervan is aangetoond. Vrijdagmiddag darmreiniging  (klysma, eventueel samen met Glauber- of bitterzout, zie bijsluiter) en stimulering van de leverdoorbloeding met vochtig-warme lever-wikkels en alleen (warm) drinken. Zaterdag is een vastendag, met groentebouillon. Op zondag wordt de voeding weer opgebouwd, bijvoorbeeld met een geraspte appel.

Met name voor het bijhouden na een langere vastenkuur is het weekendvasten heel verstandig. Als je het een keer gedaan hebt, is het helemaal niet zo moeilijk om één dag in de week niet al te veel te eten, bv. alleen groentebouillon, aardappelen en appels of rijst, al naar persoonlijke smaak. Voordat je begint met vasten en je hebt een (chronische) ziekte in ieder geval door een therapeut laten bevestigen dat er geen contra-indicaties zijn. 

Basis aanbeveling voor de darm:

  • Eet veel groenten: 300 – 500 gram per dag.
  • Bij een trage darm dagelijks 1 eetlepel vlozaadschillen, tarwezemelen of haverzemelen innemen. Veel water drinken erna!
  • 1 Glas (water of melk) kefir,  karnemelk, yoghurt of groentesap per dag. Alternatief: 1 lepel zuurkool (goed kauwen).
  • Verse daslook eten. Opgepast: als je zelf gaat plukken moet je de daslook heel goed kennen, want er bestaat het gevaar om hem te  verwarren met de giftige lelietjes-van-dalen-plant! Het kenmerk van daslook is altijd de typische geur!

Wil je meer weten over het ontgiften van je lichaam?

De volgende lezing over Vasten & detox: Activeer je innerlijke arts! vindt op 25 januari 2019 om 19:30 In Loenen (Gld) plaats. Voor meer informatie en aanmelding kijk hier.

Of wil je het vasten graag een keer onder professionele begeleiding proberen?

We begeleiden regelmatig vasten/detoxkuren. Voor meer informatie kijk hier

Je bent van harte welkom!

In de deel 2 van deze blog lees je meer over de reiniging van het lichaam via de nieren, de longen en de huid.

Loved this? Spread the word


Misschien vind je dit ook interessant

Vasten & Detox – De grote schoonmaak van het lichaam

​Read More
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLNederlands